Dagen D

Bypass-operation (kranskärlsoperation)

Bypass-operation, som också kallas kranskärlsoperation, görs för att leda blod förbi förträngningar i hjärtats kranskärl. Operationen förbättrar blodcirkulationen och tillgången på syre i hjärtmuskeln, vilket lindrar besvären vid kärlkramp och minskar risken för hjärtinfarkt.

Bypass syftar på att blodet ska ledas förbi förträngningarna och det sker genom att ett eller flera blodkärl tas från andra delar av kroppen och sys fast på hjärtats kranskärl.

Kärlkramp beror på att åderförkalkning av hjärtats kranskärl skapar förträngningar som minskar blodflödet, vilket innebär att det gör ont i bröstet.

De flesta som opereras blir i stort sett fria från besvären, men behandlingen botar inte sjukdomen. En operation är inte någon garanti för att besvären inte kommer tillbaka.

Väntetiden för kranskärlsoperation varierar och beror på hur mycket besvär du har av din sjukdom. Innan behandlingen inleds får du göra en utredning på en hjärtmedicinsk klinik för att ta reda på hur utbredd kärlkrampen är och hur hjärtat fungerar i övrigt.

Förberedelse

När du ska opereras skrivs du in på sjukhuset någon dag före operationen, om du inte redan vårdas på sjukhus. Du får information om vad som kommer att ske och vad du kan förvänta dig för resultat. Du får ge blodprover och det görs kompletterande undersökningar som EKG och lungröntgen.

På kvällen innan operationen får du tvätta dig extra noga för att minska risken för att få en infektion efteråt.

Så går det till

Innan du kommer till operationsavdelningen får du en lugnande spruta eller tablett för att minska din oro inför ingreppet.

Under operationen är du nedsövd och ligger på rygg på operationsbordet. Kirurgen lägger ett snitt genom bröstbenet.

För att leda blodet förbi förträngningarna används ett eller flera blodkärl som tas från andra delar av kroppen, vanligen från insidan av bröstkorgsväggen eller från benen. De nya blodkärlen sys fast på de ursprungliga kranskärlen. Hur många nya blodkärl som behövs beror på hur många förträngningar du har och var de sitter.

Under den här delen av operationen är du oftast kopplad till en hjärt-lungmaskin som tar över hjärtats och lungornas arbete. Samtidigt är hjärtat avstängt från blodflödet. En kall vätska sprutas in som kyler ned hjärtat, vilket innebär att det klarar av att vara utan blod en längre tid utan att ta skada. Vid en normaloperation är hjärtat avstängt ungefär 45-60 minuter.

De nya blodkärlen kontrolleras noga innan blodflödet till hjärtat släpps på och hjärtat får ta över cirkulationen igen. Hjärt-lungmaskinen stängs stegvis av.

Därefter sys bröstbenet igen med ståltråd som inte tas bort efteråt.

En vanlig kranskärlsoperation tar ungefär två och en halv till tre timmar.

Efter operationen vårdas du normalt på en intensivvårdsavdelning till nästa dag. En respirator sköter andningen de första timmarna efter operationen. När läget är stabilt kopplas respiratorn bort och du får vakna.

Eftervård

Efter fem till tio dagar blir du i allmänhet utskriven från hjärtkirurgavdelningen. Då skrivs du antingen ut direkt till hemmet eller till ditt hemsjukhus för några dagars vistelse där.

En kranskärlsoperation är ett stort ingrepp som kan ta tid att återhämta sig från, både fysiskt och psykiskt. Det tar ungefär två till tre månader innan du är helt återställd, men tiden varierar från person till person.

Undvik att belasta armarna med mer än något kilo per arm under sex till åtta veckor efter ingreppet. Anledningen är att bröstbenet inte ska utsättas för påfrestningar. Riskera inte att ramla, exempelvis genom att cykla.

Oftast är du inte lika mentalt skärpt under den första månaden efter operationen. Därför bör du undvika att köra bil.

Det är viktigt att du efter operationen försöker leva på ett sätt som är sunt för hjärtat. Det innebär bland annat att äta bra, ha kontroll på din vikt, motionera och sluta röka.

Risker

Bypass-operationer är vanliga ingrepp men det finns alltid risker med att genomgå operation. Kroppen och hjärtat utsätts för belastning under operationen. Det är därför viktigt att gå igenom riskerna med läkaren som gör en bedömning av just ditt fall.

Det finns en liten risk för att något av följande tillstånd kan inträffa inom ett eller några dygn efter operationen: blödning som kräver ny operation, hjärtinfarkt, lunginflammation, stroke och hjärtrytmstörningar. Efter flera dagar eller veckor finns det viss risk för hjärtsvikt, sårinfektion och hjärtinfarkt.







Förmodligen så ligger min morfar på bordet nu och får den här operationen genomförd. Det värsta är att jag (och alla andra) är förkylda eller på jobbet och alltså inte kan vara på plats på sjukhuset nu utan väntar på att telefonen ska ringa så man får veta hur det gått.. Men det måste gå bra, det bara Måste det!


Kommentarer
Postat av: A-S

jag är officiellt sämst på å svara på kommentarer ! jag godkänner och svarar inte på en gång å sen glömmer jag bort. vilket hotell ska ni bo på? ja men två veckor är bättre än en! :)

öhh ja, statusen mellan oss två... det är komplicerat minst sagt pga omständigheterna. men tanken är väl att vi ska bo ihop i marmaris när jag åker dit. och han har sagt åt sina föräldrar att vi ska gifta oss (hahaha). men dom hatar ju mig så det är inte så lätt.. vi får se helt enkelt :) men på facebook har vi ju ett förhållande iaf ;)

2010-01-26 @ 00:22:27
URL: http://annastina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0